torsdag 11 oktober 2012

Motell MjörnstuganMjörnstugan låg i Gråbo längs länsväg 190 som går mellan Göteborg och Sollebrunn. Anläggningen invigdes 1955 och här fanns kaffeservering, övernattningsrum, bensin och bilservice. Jag minns att hit åkte vår familj på söndagsutflykt någon gång i början på 60-talet.


I bottenvåningen var det Shell bensinstation och två garage med smörj- och serviceanläggning. En kaffeservering med stor terass och fantastisk utsikt över sjön Mjörn fanns på första våningen. På övervåningen fick det plats 15 nattgäster. Ytterligare 8 personer kunde övernatta i ett annex. Det var enkel,  två- och fyrbäddsrum, några med vatten. Vid invigningen 1955 var priset 7 kr för en bädd, 12 kr för två bäddar och tjugo kronor för fyra bäddar. Någon matservering fanns inte, men det gick bra att laga mat på medhavda spritkök så att bilande barnfamiljer kunde övernatta billigt.Några interiörbilder
Cafét

Sällskapsrummet

Konditoriserveringen

Byggherre var Einar Samuelsson, direktör på grusföretaget Samsand. Han hade rest mycket och inspirerats av liknande anläggningar utomlands. Något egentligt motell var nu inte Mjörnstugan eftersom det inte gick att parkera bilen direkt vid hotellrummet. Dessutom ansågs rumstandarden vara för låg.


Gråbo med omnejd har under många år varit en stor grustäkt, och Mjörnstugan revs när den stod i vägen för nya grustag. 


2 kommentarer:

  1. Idag går väg 190 ungefär där huset stod. Här tvättade jag min första bil varje lördagmorgon.

    SvaraRadera