måndag 11 februari 2013

ASJ tankbilar

AB Svenska Järnvägsverkstäderna i Linköping hade stor bredd på sitt produktsortiment. Förutom järnvägsfordon byggdes bl.a. bussar, flygplan, spårvagnar, tunnelbanevagnar, värmepannor och inte minst påbyggnader för lastbilschassier. Nu ska vi ta en titt på några tankbilar som ASJ byggt.

Först en Volvo L420 som ASJ byggde till Saab år 1960. Notera den snygga Saab-loggan!

En rejäl Scania-Vabis byggd för Gulfs produkter.


Trevlig Volvo(?) för Shell med rejäla ledstänger ovanpå tanken.
Tidigare visad här är denna Volvo(?) byggd för AB Bränsleenergi i Borås


En Scania-Vabis avsedd för Shells transporter.
1959 var detta världens största tankbil, byggd för transport av flygbränsle. Fordonet är en Scania-Vabis LS 7550 (165 hk) med påbyggnad från ASJ. Längd: 17 m, bredd: 2,85 m, höjd: 3,80 m och totalvikt 55 ton. Påhängsvagnen rymmer 45 000 liter och pumpsystemets kapacitet var 2 400 l/min. Kostnad 1959: 200 000 kr.
Leveransfoto från ASJ

Här ser vi denna typ av tankbil på Oslos tidigare flygplats Fornebu tillsammans med en SAS Vickers Viscount. (Tack HansJ för identifieringen av flygplanet)
Foto: Leif Ørnelund

Tankning av en KLM-maskin.En likadan Scania-Vabis servar en Caravelle från Air France med bränsle år 1959 på Bromma flygplats.Att det är en Caravelle från Air France på bilden ovan, ser vi på denna bild från Frankrike med två Caraveller. En från Air France och en Renault Floride Caravelle. Här är det Mobil som står för flygbränslet.
En fråga till någon som är flygkunnig (HansJ kanske?). En flygmekaniker har öppnat nosen på Caravellen. Vad finns där?Inget ASJ-bygge men en trevlig Scania-Vabis från 20-talet är det!


2 kommentarer:

  1. Scania Regenten målad i Gulfs färger ägdes av Karl-Erik Karlsson Karlskoga som senare blev Karl-Erik Karlssons Åkeri AB Karlskoga. Min far Gösta Arvidsson var en av chaufförerna på bilen. Dragstången till släpet gick av under en resa. Släpet fullastad med diesel landade på sidan av vägen. Enligt min far var växtligheten obefintlig där släpet la sig till ro under lång tid. Miljö var inte något man tänkte på under tidigt femtio tal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kent för denna trevliga information!

      Radera